Contents
 1. Rendement

Financiën

besparing_energie

Rendement

Zonnepanelen zorgen ook voor een prima rendement op uw investering. Tot wel 14% per jaar.

Wil of kan u niet in een keer de investering van nieuwe zonnepanelen doen? De meeste gemeenten – waaronder Ede, Wageningen en Arnhem – bieden zeer voordelige leningen aan.

Een goede financiering zorgt in veel gevallen voor een lagere energierekening. Laat u informeren door onze adviseur en ontdek hoe u kan besparen op uw vaste lasten.

Kosten zonnepanelen snel terugverdiend!

Met de huidige kosten van zonnepanelen én de almaar stijgende energieprijzen, is het kopen van zonnepanelen zonder subsidie al een rendabele investering. Met het juiste zonne energiesysteem op uw dak, zijn de kosten van zonnepanelen al in 7-9 jaar terugverdiend! Bovendien bieden diverse gemeentes in ons servicegebied een goedkope lening aan om woningen te verduurzamen. Ook is het mogelijk om zonnepanelen mee te financieren in uw hypotheek of een aanvullende groene lening af te sluiten.

Rekenvoorbeeld terugverdientijd:

 • U koopt een systeem met 10 zonnepanelen + omvormer, inclusief installatie.
 • Materiaalkosten: € 4025,-
 • Installatie: € 700,-
 • Collectieve korting 5%: -€ 236,-
 • BTW aftrek: -€ 641,-
 • Netto kostprijs: € 3848,-

 
Verwachte producie van het systeem: 2250 kWh per jaar.
Besparing: € 517,- per jaar.
Terugverdientijd is € 3848 / € 517 = 7,4 jaar.
Rendement op uw investering is € 517 /€ 3848 = 13,4% per jaar!
Hierbij is geen rekening gehouden met stijgingen van de energieprijs de komende jaren.

Aftrekbare rente

Investeren in zonne energie biedt u ook fiscale voordelen. Door de verbetering en verduurzaming van uw woning, kunt u als particulier investeerder de rente aftrekken als u een lening afsluit voor uw zonnestroomsysteem. Een andere mogelijkheid is om het zonne-energiesysteem mee te financieren in uw hypotheek. Ook deze rente is natuurlijk aftrekbaar.

Zonnepanelen BTW retour

Bovendien krijgt u de BTW op uw zonne-energiesysteem terug van de belastingdienst. Omdat u met een zonnestroomsysteem elektriciteit produceert, bent u in feite ondernemer. Als ondernemer kunt u de BTW over de aangeschafte zonnepanelen en toebehoren terugvorderen bij de belastingdienst. U moet dan ook BTW afdragen over de stroom die u terug levert aan het net. Toch heeft het zin om zich te melden als ondernemer en de administratie is gering. U kunt later ook weer vrijstelling aanvragen van administratieve verplichtingen. Daarmee houden de BTW aangiftes die u moet doen dan weer op.
nbsp;
Kom voor een gedetailleerde uitleg naar één van onze bijeenkomsten.

Opstalverzekering

De meeste verzekeringsmaatschappijen nemen de zonnepanelen gratis mee in de opstalverzekering. Op een hellend dak zitten ze namelijk nagelvast aan de woning, maar ook als ze op een plat dak staan kunnen ze vaak meegenomen worden in een bestaande opstalverzekering. U moet wel even melden dat u zonnepanelen op uw dak heeft laten installeren.

Waardestijging woning

De waarde van uw woning stijgt als u een zonnestroomsysteem aanlegt. Gemiddeld stijgt de waarde met ongeveer 50% van de investering, zo is gebleken uit diverse onderzoeken. Daarom zou u al na ongeveer vier jaar, de helft van de terugverdientijd, kunnen verhuizen, zonder dat u geld verliest op uw investering.

Energiebespaarlening

De Rabobank en ASN Bank hebben samen met de overheid geïnvesteerd in het Nationaal Energiebespaarfonds waaruit de Energiebespaarlening wordt verstrekt. Afhankelijk van de hoeveelheid verbruikte energie, kan de besparing genoeg zijn om de maandelijkse betaling (aflossing en rente) van de Energiebespaarlening te dekken. Mogelijk kunt u zelfs nog meer besparen. Bovendien is de lening in de meeste gevallen fiscaal aftrekbaar.
Ook wij dragen graag bij aan energiebesparing en het verduurzamen van de woningvoorraad. Bent u van plan om naast zonnepanelen nog andere energiebesparende maatregelen te treffen, dan is een Energiebespaarlening misschien iets voor u.
Doe de check op ik investeer slim.

Green loans

Voor de aankoop van een zonne-energie systeem kunt u een ‘groene lening’ afsluiten. Bijvoorbeeld bij ABN-AMRO’s Greenloans. Dit bedrijf biedt een lening aan tegen scherpe rentetarieven, waarbij de rente aftrekbaar is van uw inkomstenbelasting. Na 15 jaar is de lening afgelost en kunt u nog 10 jaar genieten van gratis groene stroom!

De Greenloans constructie in het kort:

 • U leent minimaal € 5.000,- en maximaal € 50.000,- voor een zonnestroomsysteem.
 • U betaalt een zeer laag rentetarief van 5,5 %.
 • U betaalt gedurende de looptijd een vast bedrag (rente en aflossing).
 • Maandelijks bespaart u effectief op uw energierekening.
 • De lening is na 15 jaar volledig afgelost.
 • De rente is aftrekbaar in box 1.

 

Meer informatie vindt u op de website van greenloans.

Geld
Belastingdienst
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt